Ik vind het heerlijk om iets zoets bij iets hartigs te eten. Bijvoorbeeld druiven bij kaas zoals veel mensen doen. Appelchutney is een heerlijke zoete chutney met hartige ingrediënten erbij waardoor de chutney niet alleen heel smakelijk wordt maar ook perfect te combineren is met bijvoorbeeld varkensvlees (krokant spek, mmm), wild of bij een kaasplankje. Of wat dacht je bij een Old Amsterdam tosti? Deze chutney smaakt heerlijk bij diverse dingen, gewoon even uitproberen!

Appelchutney met rozijnen en ui

Wat heb je nodig?

  • 1kg Goudrenetten, geschild en in blokjes
  • 2 uien, in kwart ringen
  • 100 gram rozijnen
  • 1 eetlepel piment
  • 1 kaneelstokje
  • 1 koffielepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel bruin mosterdzaad
  • 1 koffielepel kruidenzout
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 150ml natuurazijn
  • 150ml appelciderazijn
  • 350 gram donkerbruine basterd suiker


Doe alles in een pan en breng het aan de kook. Zet het vuur daarna laag en doe een sudderplaatje onder de pan. Laat de chutney onder af en toe doorroeren zo’n 3 uur garen en flink indikken. Het moet een dikke substantie hebben. Dit kun je testen door een bordje te pakken en dit even in de vriezer te zetten met een schepje chutney zodat het snel afkoelt. Als het afkoelt is kun je zien hoe dik hij is.

Doe de hete chutney in de schone potjes, draai de deksel goed vast en laat ondersteboven afkoelen zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Zijn ze niet vacuüm? Kook ze dan zo’n 10 minuten in een ruime pan.

De chutney moet nog rijpen en ontwikkelen in smaak, laat de potjes daarom minimaal 2 weken op een donkere, koele plaats staan. Ik heb ze zelf achterop het rek in de kelder gezet.

Dit is ook leuk om als aardigheidje cadeau te geven als je op bezoek gaat met de feestdagen. Misschien een setje maken met een potje appelmoes en piccalilly?