Low & slow gerookte spareribs

Spareribs. Iets waar je mij persoonlijk niet blij mee maakt want ja, ik hou niet van vlees met pezen en vet. Sommige mensen vinden dit kieskeurig maar ach, ieder zijn ding toch? Anyway – spareribs. Ik heb een kleine smoker/barbecue gekocht en besloot om deze in te wijden met spareribs.

Wat heb je nodig?

  • 2 kilo spareribs, met flink wat vlees
  • marinade/mop sauce

De marinade/mop sauce:

  • 500ml ketchup
  • 1 blikje cola
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 eetlepel sambal 
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel cayennnepeper
  • 1 theelepel tabasco
  • 1 eetlepel salsa chipotle de chile
  • 1 eetlepel gedroogde uitjes

Doe alles behalve de cola bij elkaar in een steelpan en roer goed door. Doe er hierna de cola bij en roer door elkaar (pas op, kan bruisen!) en zet op het vuur. Laat het zachtjes indikken tot je de gewenste dikte hebt.

Smeer er de spareribs mee in, doe ze in een ziplock zak en schep er nog wat saus op. Probeer er zoveel mogelijk lucht uit de krijgen en leg de zak voor minstens 24 uur in de koelkast.

Doe de overige mop sauce in een bakje en zet ook in de koelkast tot je gaat barbecuen. Voordat je gaat smoken even de saus op kamertemperatuur laten komen. 

Ik heb de methode van de BBQ Helden gebruikt om malse spareribs te krijgen en rookmot gebruikt tussen de kooltjes. De methode vind je hier

Ik heb ze na 2,5 uur op de smoker ingewikkeld in barbecuefolie en ze nog eens 2 uur in de oven gedaan op 100 graden (hetelucht) zodat ze supermals zijn en je het bot er zo uit kunt trekken. Zo houden ze hier van spareribs. Ik had mijn smoker nodig voor een nieuwe batch dus daarom heb ik ze in de oven verder laten garen.

Kijk af en toe wel of ze niet te donker worden. Laat ze rusten en grill ze daarna eventueel nog af op directe hitte. 

De spareribs waren favoriet tijdens mijn barbecue feestje.
Ik heb helaas geen foto van het eindresultaat want ze waren allemaal al op voordat ik met mijn camera een foto kon maken.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Oh die marinade klinkt heerlijk! Zo ga ik ze ook eens maken! ?

Geef een reactie