Een grote favoriet hier thuis is stroganoffsaus – vooral bij de biefstuk. Nu ben ik zelf geen fan van warme sauzen maar toen ik stroganoffsaus proefde bij een restaurant die erg lekker was, wilde ik hem graag zelf eens proberen te maken.

Wat heb je nodig?

– 1 bakje champignons, in schijfjes
– 2 paprika’s, in blokjes
– 2 uien, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, geperst
– 2 kleine augurken, gesnipperd
– 1 vleestomaat, ontveld en in blokjes
– 1 blik tomatenpuree
– 2 bouillonblokjes rund
– peper, zout
– worcestershiresaus, paar druppels
– tabasco, paar druppels
– paprikapoeder, 2 eetlepels
– gerookt paprikapoeder, snufje
– cayennepeper, 1 theelepel
– wodka, scheutje
– kookroom, flinke scheut
– peterselie

Allereerst fruit je de ui en de knoflook aan in wat boter.

Hierna doe je de tomatenpuree, bouillonblokjes, paprikapoeder en cayennepeper erbij en fruit dit even mee aan. Blus af met een scheutje water.

Hierna kun je de paprika, tomaat en champignons erbij doen met de snuf peper en zout. Er komt nog vocht uit de champignons dus niet teveel water erbij doen. Zorg ervoor dat je pan groot genoeg is – ik moest dus tussendoor van pan wisselen.

Doe er de wodka bij en de kookroom. Vervolgens de worcestershiresaus en de tabasco – naar smaak erbij samen met de augurkjes. Ik heb de peterselie er te vroeg bijgedaan dus als je wil kun je dat wachten tot net voor het opdienen zodat hij mooi groen blijft.

Laat het even doorpruttelen zodat de alcohol in de wodka verdampt en de saus indikt. Eventueel kun je hem binden met maizena.

Wij aten hem met verse friet, een salade en een biefstukje.

Dit recept stond eerst op Delta Cephei.