Het najaar is het perfect om heerlijke stoofschotels te eten om je op te warmen na een gure, koude of natte dag. Zelfs heerlijk om te serveren met de feestdagen!

Dit is een heerlijke savoury stoofschotel welke veelzijdig te serveren is. Ik heb deze in mijn gieijzeren cocotte gemaakt.

  • 750 gram mager rundvlees, in kleine blokjes van zo’n 4cm
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 flinke uien, fijn gesneden
  • 200 gram champignons, in schijfjes of blokjes 
  • 2 stengels bleekselderij, fijn gesneden
  • 1 flinke winterpeen, in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 2 eetlepels grove pittige mosterd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 blikje (70 gram) tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje rund
  • 1 blik Guinness (0,5 liter) of ander donker bier naar keuze

Ik vind het lekkerder om eerst het vlees aan te braden in een braadpan of gietijzeren pan met wat bloem en vervolgens in dezelfde pan (vlees even eruit halen) de uien te karameliseren met de knoflook, mosterd en tomatenpuree en vervolgens af te blussen met de Guinness, de aanbaksels los schrapen van de bodem en dit een beetje te laten inkoken. Dit geeft net even wat meer smaak.

Vervolgens doe je de rest van de ingrediĆ«nten in de pan, ook even meebakken en daarna voeg je ook het vlees weer toe. Laat dit sudderen op laag vuur voor zo’n 5 – 6 uur. Ik gebruik een vlamverdeler/sudderplaatje op de pit. Kijk tussendoor of er nog genoeg vocht in de pan zit zodat het niet droog kookt, anders nog wat water toevoegen. Ik laat het sudderen tot dat het vlees helemaal uit elkaar valt, dit vind ik het lekkerste.

Als je hier geen zin in hebt kun je alle ingrediĆ«nten samen in de slowcooker plaatsen en het laten garen op low voor ongeveer 8 uur of zo’n 4 – 5 uur op high. Ik zou eerst 100ml van de Guinness gebruiken zodat het niet te nat wordt.

Dit is het lekkerste als je het een dag van te voren maakt! Van de restjes kun je zelfs kroketten maken, mits je er een roux door doet en laat afkoelen in de koelkast.

Serveersuggesties:

  • Met vlaamse friet en erwtjes en wortelen.
  • In een ovenschaal bedekt met aardappelpuree en gegratineerd in de oven.
  • In kleine 1 persoons ovenschaaltjes bedekt met bladerdeeg en afgebakken in de oven.

* Elke slowcooker is anders, de bereidingstijd kan voor jouw slowcooker anders zijn. Hou dit in de gaten.