Stoofvlees, een simpel gerecht wat heerlijk is op koude, gure dagen met stamppot maar ook prima in de zomer kan met friet/patat. 

Wat heb je nodig?

  • 1,5kg mager braadvlees, in blokjes
  • 5 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 flesje donker bier (Oud Bruin, Leffe) of Kasteelbier Winter
  • Bloem
  • 2 rund bouillonblokjes
  • Gekookt water
  • Snufje gedroogd tijm
  • Snufje gedroogde marjolein
  • 1,5 eetlepel grove pittige mosterd
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 plak gesneden kruidkoek
  • Snufje gemberpoeder
  • Versgemalen peper
  • Zout
  • Scheutje azijn

Bak het vlees aan in een pan met wat boter. Als het bijna aangebakken is,  strooi er dan bloem over en bak dit even mee. Haal het vlees uit de pan.

Bak in dezelfde pan op laag vuur de uien en knoflook aan. De uien mogen iets verkleuren, dit komt ten goede van de smaak. Doe er daarna de laurierblaadjes bij, de verkruimelde bouillonblokjes, gemberpoeder en de mosterd en bak dit even mee. Doe er daarna versgemalen peper en zout bij.

Blus het geheel af met het flesje bier en doe er daarna de appelstroop, tijm en marjolein bij. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en doe er het vlees terug in de pan. Doe er een scheutje azijn bij en de peperkoek in blokjes. Vul de pan verder aan met het hete gekookte water zodat het vlees goed onder staat.

Breng het opnieuw aan de kook, zet het daarna op een kleinere pit op laag en doe er een deksel op. Laat het enkele uren stoven onder af en toe roeren tot het vlees gaar is. Hierna kun je het binden tot de gewenste dikte.

 

Ik gebruik mijn gietijzeren cocotte van Fontignac, welke ik voor een prikkie op de kop tikte.

Je kan dit gerecht ook in de slowcooker maken. Bak eerst het vlees aan in een pan en doe daarna het vlees met de andere ingrediĆ«nten in je slowcooker. Ik zou enkel het flesje bier als vocht gebruiken en het water achterwege laten. 

IMG_1756

Dit is lekker met aardappelpuree en rode kool, rodekoolstamp, wortelstamp of met frietjes en een salade.