Ayam Roedjak

Dit recept voor ayam roedjak, kip in pittige tomatensaus, komt uit het boek Selamat Makan van de Koninklijke Marine. Ik heb het recept iets aangepast maar ik wil natuurlijk wel de bron vermelden. Dit is een pittige kipgerecht maar kan natuurlijk ook met varkensvlees of zelfs tofu als je dat zou willen. Dit is een lekker pittig kipgerecht.

Ayam Roedjak

Wat heb je allemaal nodig voor dit gerecht?

  • 500 gram kipfilet of kippedijen, in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel sereh
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1/2e theelepel zout
  • 1/2e theelepel nootmuskaat
  • 1/2e theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 stukje trassi van ongeveer 1x1cm (weglaten als je een vegetarisch gerecht met tofu wil maken)
  • 1 stuk santen (1/4e van een blok), fijngehakt
  • 500ml water

Doe de stukjes kip in een schaal of ziplock zak en bestrooi met de peper, zout en nootmuskaat tot elk stukje bedekt is. Zet even opzij.

Fruit de ui en de knoflook in wat olie tot de ui glazig is en voeg daarna de trassi, ketoembar, sereh en sambal toe. Bak dit even aan en voeg daarna de tomatenpuree toe en laat deze ontzuren. Hierna voeg je de kip erbij en bak deze in het mengsel. Nu kun je het water en de santen toevoegen en laat de kip gaar stoven in de saus. Door de tomatenpuree en de santen zal de saus indikken.

Serveer de ayam roedjak als onderdeel van een rijsttafel of met witte rijst en ingemaakte komkommer om het af te blussen.

Kan je niet goed tegen pittig eten, verminder dan de hoeveelheid sambal oelek.

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. zo lekker dit!! neem hem weer mee suus thnxx

  2. die trassi, kan ie ook weggelaten worden.
    is niet zo mijn ding trassi.

    • Suzanne

      Hoi Toine, natuurlijk kan dat! Hij smaakt dan wel iets anders maar dat is niet noemenswaardig.

Geef een reactie