Een heerlijk, mild gerecht wat er bij de rijsttafel zéker bij moet zijn. Er zullen weinig mensen zijn die dit niet lusten want ketjap is een grote favoriet bij vele gezinnen. Door de ketjap kleurt deze babi ketjap ook donker, bijna zwart. Het is niet verbrand maar heerlijk kleverig en lekker van smaak!

Het is ‘Indofood Week’ op Delta’s Delights, deze week dus meer lekkere recepten!

Babi Ketjap

Wat heb je nodig?

  • 500 gram varkensvlees naar keuze (schouderkarbonade, spek, fricandeau..)
  • 5 eetlepels gesnipperde uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 koffielepel ketoembar
  • 1 koffielepel djahe
  • 1 koffielepel sambal oelek
  • 2 eetlepels gula djawa siroop
  • 250ml ketjap manis
  • 50ml water
  • snufje zout
  • sap van 1 citroen

Voor dit recept kun je allerlei soorten varkensvlees gebruiken. Vaak wordt het recept met schouderkarbonade of buikspek gemaakt, of een combinatie van beide. Je kunt zelf kiezen welk varkensvlees jij het lekkerste vind. Ik heb voor dit recept een stuk varkens fricandeau gebruikt maar ik gebruik soms ook hamlappen of magere schnitzels.

Snij het varkensvlees in blokjes en zet op zij.

In een pan doe je wat olie en daarin fruit je de ui en de knoflook op laag vuur zodat de knoflook niet verbrand. Voeg daarna de ketoembar en djahe toe en bak deze even mee alvorens het varkensvlees toe te voegen. Bak het varkensvlees om en om bruin.

Als het bruin is kun je het water, de ketjap, citroensap en de gula djawa toevoegen. Breng dit aan de kook en laat op zacht vuur stoven tot het varkensvlees heerlijk zacht is en het vocht wat is ingekookt.

Vergeet niet om tussendoor te gaan kijken, door de ketjap en de gula djawa kan het gerecht sneller aanbranden als er niet genoeg vocht bij zit.

In plaats van citroensap kun je ook een scheutje azijn gebruiken.

Selamat makan!