Soms kijk je in de vriezer en zie je vlees dat op moet. Zo zag ik in de vriezer een rits met spareribs liggen. Ik besloot ze te maken voor bij de geplande rijsttafel – lekkere pittige boemboe Bali spareribs die je zo gemaakt hebt. Ik ben helaas vergeten een foto te maken van het eindproduct, vandaar de foto van de gedekte tafel.

Het is ‘Indofood Week’ op Delta’s Delights, deze week dus meer lekkere recepten!

Boemboe Bali Spareribs

Wat heb je nodig?

  • 1 rits spareribs van ongeveer 1 kilo
  • 2 verse djeroek poeroet blaadjes
  • 1 stuk dikke santen van 2cm
  • 1,5 heaped eetlepels sambal oelek
  • 1 ui, grof gesneden
  • 4 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 heaped koffielepel kemiriepasta
  • 1 koffielepel sereh
  • 1 theelepel laos
  • 1,5 theelepel djahe
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 koffielepel koenjit
  • 1 theelepel peper
  • 2 eetlepels gula djawa siroop

Prepareer de spareribs. Verwijder het vlies, snij loshangende stukjes los en spoel af. Dep droog.

Maak van de rest van de ingredienten (minus de djeroek poeroet en dikke santen) een boemboe in de staafmixer of blender.

Smeer de spareribs in met de boemboe en leg in je slowcooker. Doe er daarna de djeroek poeroet blaadjes en dikke santen bij. Er hoeft geen extra vocht bij, er komt genoeg vocht uit de spareribs.

Zet je slowcooker op high voor zo’n 3,5 uur. Hierna haal je de sparerib eruit (en niet vergeten dat hij erin zit, zoals ik – dan valt de sparerib van het bot af en krijg je hem niet heel eruit. Doet aan de smaak niks af!) en leg je hem in een ovenschaal. Schep met een lepel de boemboe uit de slowcooker (even het vet afgieten) en smeer dit op de boemboe.

Grill de spareribs even in de oven voor een lekker korstje.