Gewoon een idee wat in mij opkwam, pastel goreng met een vulling van babi ketjap in plaats van de gewone vulling met gehakt of kip. Ik maakte deze pasteitjes voor een verjaardag en ze vielen erg in de smaak!

Pulled babi ketjap pasteitjes

Wat heb je nodig? 

  • 750gr fricandeau of varkensvlees naar keuze (procureur, hamlappen..
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 grote uien
  • 6 tenen knoflook
  • 1 flinke koffielepel sambal oelek
  • 1 eetlepel gemalen gemberpoeder
  • 1 eetlepel gemalen koriander
  • 1/2e eetlepel gemalen piment
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 2 schijven gula djawa, fijngehakt
  • 250ml ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100ml water (optioneel)
  • 1 salamblad
  • 5 pakken hartig taart deeg van Koopmans
  • Verwarm de slowcooker voor op high.

    Maal de uien, knoflook samen met de olie, sambal en kruiden met de staafmixer tot je een pasta hebt. Dit is je boemboe.

    Bak de boemboe aan in een koekenpan met een scheutje olie tot hij aromatisch is en verkleurd.

    Haal de boemboe uit de pan en smeer er je vlees mee in. Doe het vlees in de slowcooker samen met de ketjap, het salamblad, citroensap, water en gula djawa. Zet 5 uur op high.

    Als het vlees gaar is, trek je het uit elkaar met 2 vorken. Doe het vlees terug in de pan zodat het vlees bedekt wordt door de saus, je kan eventueel nog wat ketjap toevoegen als het te droog is.


    Je kan er eventueel ook wat groenten door doen, ook erg lekker! 

    Ik doe er dan fijngesneden blokjes winterwortel en diepvrieserwtjes doorheen, samen met een wat grover gesneden ui en fijngesneden champignons! 

    Nu kun je het hartige taartdeeg uit de vriezer halen. Haal de plakjes van elkaar en laat ontdooien.

    Schep wat vulling in het midden van het deeg, wat water langs de rand en ‘vlecht’ het deeg nu dicht.

    Je kan het deeg eventueel eerst rond uitsteken zodat je mooie ronde pasteitjes krijgt.

    Vergeet niet om vershoudfolie of bakpapier te gebruiken om tussen de gevouwen pasteitjes te leggen anders plakken ze enorm aan elkaar en trek je ze kapot. Ik leg de pasteitjes direct op een een bakplaat zodat ik ze in batches kan afbakken. Als het ene deel in de oven zit, kan ik de andere vlechten. 

    Als je vulling over hebt kun je dit invriezen of opeten met wat rijst en sajoer boontjes. 

    Wil je de pasteitjes in de oven bakken doe dan wat geklopt ei op de pasteitjes en bak ze zo’n 20 minuten in een heteluchtoven op 180 graden.

    Als je ze wil frituren, verwarm dan zonnebloemolie in een wadjan of gebruik een frituurpan zonder element. Ik bak ze graag op 180 graden tot ze goudbruin zijn en mooie belletjes op het deeg hebben.


    Ik heb ze in de oven gebakken omdat ik best een lading had gemaakt, deze heb ik daarna individueel ingepakt en ingevroren. Zo heb je altijd een lekker pasteitje bij de hand 

    Serveer met chilisaus of sambal. 

    In plaats van varkensvlees kun je natuurlijk ook kip gebruiken!