Lemper met pittig gehakt

Wat heb je nodig?

  • 800 gram ketan
  • 1/2e blok santen
  • snuf zout
  • water

Was de ketan tot het water helder is. Laat de ketan dan een half uur weken in koud water. Doe de ketan in een pan met water, een vingerkootje erboven. Snij de santen fijn en doe erbij in de pan met een snuf zout. Zet op laag vuur met een sudderplaatje erboven en laat de rijst langzaam garen.

Maak ondertussen de vulling, recept staat onderaan.

Ik roer geregeld zodat de rijst niet aanbrandt. ┬áNa zo’n 25 minuten koken proef ik de rijst even zodat ik kan kijken of ik hem zacht genoeg vind. Is de rijst zacht, haal hem van het vuur en laat hem wat afkoelen.

Wat heb je nodig voor de vulling?

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 2 flinke eetlepels sambal oelek
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel koenjit
  • snuf zout
  • snufje djahe
  • snufje nootmuskaat

Bak het gehakt rul in wat olie. Maak van de overige ingredienten een boemboe met de staafmixer of vijzel. Voeg de boemboe bij het gehakt en bak tot aromatisch.

Doe het mengsel in een schaal en maal fijn met de staafmixer tot een pasta. Giet de pasta af zodat de vulling niet te nat is.

Als de rijst wat is afgekoeld kun je gaan rollen. Ik gebruik huishoudfolie van Action omdat deze niet goed plakt. Zo plakt hij ook niet aan het aanrecht.

Het rollen gaat in het begin wat moeilijk maar als je het vaker doet gaat het steeds beter. Dit filmpje is bijvoorbeeld handig om te bekijken om te zien hoe het moet.

← Previous post

Next post →

1 Comment

Geef een reactie