Lombok kitjo – Indisch gekruid gehakt

Lombok kitjo oftewel Indisch gekruid gehakt. Nog een gerecht van mijn ome Jan. Ik weet niet of het goed geschreven is, ik kan het hem helaas niet meer vragen.

Dit is een grote favoriet onder mijn vrienden, vooral om te eten met emping welke je als een eetbaar ‘schepje’ gebruikt om het gehakt op te scheppen. De combinatie van het kruidige gehakt met het zoute bittere van de emping is erg smakelijk.

Het is ‘Indofood Week’ op Delta’s Delights, deze week dus meer lekkere recepten!

Toen ik klein was lustte ik niet graag Indisch eten. Als mama dan een rijsttafel maakte, maakte ze dit speciaal voor me omdat ik niets anders lustte.

Als ik dit nu maak, moet ik altijd denken aan mijn paman sayang.

Lombok Kitjo

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel olie
  • 3 uien, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 3 rode pepers, fijngesneden
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel djinten
  • 1 bouillonblok rund
  • 4 eetlepels ketjap manis

In een grote koekenpan fruit je de uien en de knoflook in de eetlepel olie tot de uien zacht zijn. Doe dit op laag vuur zodat de knoflook niet verbrand.

Voeg hierna het gehakt toe en bak het rul. Als het gehakt erg vast is kun je het ‘kapot duwen’ met een plastic garde. Dit gaat makkelijker als met een houten spatel. Als het gehakt is aangebakken is het tijd om de pepers, ketoembar en de djinten bij te voegen. Je kunt er meteen het bouillonblokje over kruimelen. Schep de kruiden goed door het gehakt en doe dan de ketjap manis erbij. Wederom goed doorscheppen en vervolgens de ketjap wat laten inkoken zodat er een laagje om het gehakt komt.  Het is geen droog gerecht, dus niet de ketjap te lang laten inkoken. Dan is je lombok kitjo / Indisch gekruid gehakt klaar!

Selamat makan!

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. leuk om te lezen want ik kruid mijn gehakt standaard met deze kruiden 😀 ik ga het eens eten met emping nooit gegeten dus ben benieuwd

Geef een reactie