Onmisbaar in de Indische keuken – pindasaus! Dit is een simpel recept op basis van pindakaas. Lekker bij de Indische snackballetjes, schijfjes komkommer, kroepoek, stokbrood, gado gado.. Ik vind dat deze methode minder moeite kost dan bijvoorbeeld de bekende Wijko pasta te moeten oplossen in water en alles onder te spetteren. Bovendien is zelfgemaakte pindasaus ook veel lekkerder!

Het is ‘Indofood Week’ op Delta’s Delights, deze week dus meer lekkere recepten!

Pindasaus

Wat heb je nodig?

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 5 flinke eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel limoen/citroensap
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels gula djawa siroop
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • snufje ketoembar
  • snufje djinten
  • snufje djahe
  • stuk dikke santen
  • water

Maal de knoflook met ui fijn in een hakmolen en voeg daarna de kruiden (ketoembar, djinten, djahe), de eetlepel olie en de sambal toe en draai nog even mee. Maak hiervan een boemboe.

Fruit het mengsel in een steelpannetje op laag vuur. Je kunt nu de kruiden en sambal erbij doen en meefruiten. Hierna de lepels pindakaas, door de warmte van de pan ‘smelt’ het een beetje en kun je het veel makkelijker mengen dan wanneer je eerst het vocht toevoegt. Nu kun je de dikke santen, gula djawa, water en ketjap manis toevoegen. Zorg ervoor dat de pan op laag vuur staat. Goed blijven roeren tot het mengsel 1 geheel is.

Als het te dik is, nog wat water toevoegen en als het te dun is kun je het even laten inkoken (goed blijven roeren!) of nog een lepel pindakaas toevoegen. Er komt best wat olie uit de pindakaas, ik giet dit zelf vaak af als de pindasaus is afgekoeld. Het laagje met olie komt dan namelijk boven op de saus te liggen.

Ik vind het lekker om wat bawang goreng/gefruite uitjes toe te voegen aan de pindasaus voor meer textuur en deze even mee te koken. Dit geeft ook nog eens een lekkere smaak aan de pindasaus.

Optioneel: kook een djeroek poeroet/kaffir limoen blaadje mee voor een sterke limoensmaak. Dit is een hele specifieke smaak en daar moet je van houden.