Risolles

Bij de toko zie je ze geheid liggen, de risolles. Waarschijnlijk in 4 varianten: kip, kip heet, rund, rund heet. Ik neem altijd een rund heet omdat ik de normale variant maar saai vind. De rund heet is ook wel wat saai maar zit net wat meer smaak aan door de sambal die erdoor zit. Het lekkerste vind ik ze als ik ze zelf maak, dan maak ik ook de ‘rund heet’. Gewoon met rundergehakt en lekker veel kruiden.

Risolles

Wat heb je nodig voor de vulling?

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 prei, in halve ringen
  • 1 kopje diepvrieserwten
  • 1 flinke eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel gedroogde selderij
  • scheutje ketjap manis
  • nootmuskaat
  • peper
  • kruidenzout
  • stukje boter
  • bloem

Allereerst maak je de vulling. Rul het gehakt en voeg vervolgens de ui en knoflook toe. Bak tot glazig en voeg daarna de wortel toe met de sambal. Even aanbakken tot ze de wortel wat zachter is. Hierna de prei en erwten toevoegen met de ketjap en de kruiden en goed omscheppen zodat de erwten ontdooien en de prei slinkt. Smelt een klontje boter in de pan en voeg de bloem toe zodat je het mengsel wat dikker, meer ragoutachtig maakt. Zorg ervoor dat de bloem gaar is en proef het mengsel. Misschien wil je er wat meer kruiden in, dan kan dat nu. Laat het mengsel afkoelen.

Wat heb je nodig voor de flensjes?

  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 500ml water
  • snufje zout

Maak hier een beslag van en bak er dunne flensjes van. De eerste mislukt bij mij al-tijd. Ze mogen niet bruin worden dus dit gaat het beste op laag vuur.

Kijk, teveel olie in de pan en het flensje is te dik!

Als ze zo dik zijn kun je ze niet vouwen, bak ze dus echt zo dun mogelijk!

Als je alle flensje klaar hebt kun je de risolles gaan rollen. Doe een schepje vulling in het midden, vouw de zijkanten naar binnen en rol hem op. Een beetje zoals een loempia. Plak de randen met een bloempapje (bloem mengen met water) dit werkt als je lijm.

Gebruik 1 diep bord en kluts hier 2 eieren in. In een ander diep bord doe je paneermeel. Haal de risolle eerst door het ei en dan door het paneermeel.  Dit werkt het makkelijkste met twee personen: 1 iemand die paneert en 1 iemand die bakt. Ik moest het ook alleen doen dus ik heb eerst alle risolles gepaneerd en opzij gelegd.

Verhit een laag olie in een pan en bak de risolles goudbruin en knapperig. Natuurlijk moet je ze wel omdraaien.

Heerlijke zelfgemaakte risolles! Ik verpak ze per stuk in een boterhamzakje en doe ze vervolgens in een ziplock zak in de vriezer. Zo kun je er altijd een pakken als je trek hebt.

Selamat makan!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Oh! Deze sla ik op, ziet er heerlijk uit!

  2. heb ze wel eens bij de toko/roti shop gehaald maar vond ze echt niet lekker, misschien omdat ik dan weer niet precies weet wat erin zit dus ga je recept zeker uitproberen want dat ziet er wel lekker uit!

Geef een reactie