Ik vind het altijd leuk om te experimenteren met verschillende smaken sambal. Ik heb al sambal djeroek gemaakt (recept volgt) en nu was het tijd voor sambal met ebi. 

Ebi zijn kleine, gedroogde garnaaltjes die je bij de toko kan kopen. Veelal liggen ze in de vriezer. 

Voor dit recept heb ik de ebi gecombineerd met trassi voor extra smaak.

Sambal Ebi

Wat heb je nodig?

  • 1 grote ui, in blokjes 
  •  3 tenen knoflook
  •  1 tomaat, in blokjes 
  • 500 gram groene pepers, fijn gesneden of gemalen
  • 50 gram ebi (gedroogde garnaaltjes, te koop bij de toko)
  • stuk trassi 
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (gedroogd)
  • snuf zout
  •  snufje laos 
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel tamarindepasta
  •  1 koffielepel kemiripasta
  • 3 eetlepels zonnebloemolie 


Week de ebi voor een uur in gekookt water, ik gebruik net gekookt water uit de waterkoker. Niet teveel water op de ebi gieten want we gebruiken het water later nog.

Na dit uur maal je de ebi (inclusief het weekwater!) samen met de trassi, knoflook, tamarinde en de kemirienoten.

Ik had mijn pepers al gemalen met de foodprocessor dus ik sla die stap over. Je moet voor jezelf bepalen of je grof gesneden pepers wil gebruiken voor wat textuur of dat je ze ook liever gemalen hebt. Je kan voor het gemak ook sambal oelek gebruiken maar laat dan het zout weg. 

Fruit de ui in wat zonnebloemolie en voeg hierna de laos toe. Kneus de djeroek poeroet blaadjes en voeg deze toe bij de olie. Zet het vuur laag. 

Vervolgens kan je het ebi mengsel erbij schenken (pas op, kan spetteren) en schep dit goed om. Voeg de tomaat toe en een snuf zout samen met de citroensap. Hierna kun je de suiker toevoegen (meer of minder naar smaak). 

Laat dit mengsel op laag vuur een tijd pruttelen totdat de olie uit de pepers komt en het water is verdampt. 

Schep de hete sambal in schone (uitgekookte) potten en keer om zodat ze vacuüm trekken (natuurlijk wel eerst de deksel erop). Als de sambal is afgekoeld draai je ze weer om. Trekken ze niet vacuüm? Kook de potten dan even ondersteboven in een kookpan. 

Laat de sambal op een koele plek rijpen, ik vind de sambal lekkerder worden als hij zo’n 2 weken staat.