Sambal Goreng Kentang Kering

Deze hete frietjes, ofwel sambal goreng kentang kering zijn heerlijk bij de rijsttafel of gewoon als snack voor de tv. Ik vind ze bij de toko best prijzig, vooral als je makkelijk een grotere hoeveelheid zelf kan maken!

  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 3 eetlepels gula djawa siroop (of donkerbruin basterdsuiker)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 zakje fritessticks naturel 150g*
  • 1 zakje fritessticks paprika 150g*
  • scheutje zonnebloemolie

* Je kan natuurlijk de aardappelsticks ook zelf maken. Snij een geschilde grote frietaardappel in dunne plakjes en van de plakjes snij je kleine reepjes. Bak de aardappelsticks in olie goudbruin en krokant in. Voeg dan wat zout bij het mengsel toe alvorens de aardappelsticks toe te voegen. 

Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht).

Doe de olie in een wadjan en fruit de ui en de knoflook hierin op middel vuur. Als de ui glazig is voeg je de sambal toe en bak deze ook even mee. Voeg vervolgens de gula djawa siroop toe en de ketjap en roer door.

Schep de fritessticks door het mengsel en zorg ervoor dat elk frietje bedekt is.

Op een bakplaat bekleed met bakpapier schep je het mengsel en verdeel het over de plaat. Zet de bakplaat in de oven.

Na 10 minuten schep je het mengsel om en zet je het nog terug voor ongeveer 10 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de frites afkoelen. Het lijkt alsof ze nog zacht zijn maar ze worden harder als ze afgekoeld zijn. Schep het mengsel wel geregeld om zodat de frites niet aan elkaar klonteren.
Als ze afgekoeld zijn kun je ze het best bewaren in een luchtdicht bakje of een ziplock zakje.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Jaaa, daar is ie! Heerlijk. Ga het absoluut maken. 🙂

  2. lijkt mij heerlijk alleen pittig eten en moi gaan niet meer samen maar neem zeker je receptje mee want je weet het maar nooit met mij over een paar maanden eet ik weer een pot sambal weg zoals voorheen hahaha

Geef een reactie