Tofu. Een grote favoriet van mijn vader. Bij de toko krijg je altijd ontzettend lekkere tahu in sambalsaus / sambal goreng tahu bij de gado gado. Dat recept gaan ze me helaas niet geven dus heb ik zelf dit recept bedacht.

Het is ‘Indofood Week’ op Delta’s Delights, deze week dus meer lekkere recepten!

Sambal goreng tahu

Wat heb je nodig?

  • 1 blok tahu/tofu
  • olie

Snij de tofu in stukjes en laat goed uitlekken. Even droogdeppen kan ook. Bak deze goudbruin en knapperig in ruime olie.

  • 2 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 2 flinke eetlepels sambal oelek
  • 1 stukje trassi van 1cm
  • 1 eetlepel gula djawa siroop
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sereh
  • 1 theelepel laos
  • 1 koffielepel kemiriepasta
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olie

Dit is heel simpel, doe alle ingrediƫnten in de blender en maak er een boemboe van. Voeg wat olie toe zodat het een mooi geheel wordt en dan vermaalt het ook wat makkelijker.

In een droge (er zit al olie in de boemboe), hete pan bak je de boemboe een paar minuten todat hij heerlijk aromatisch ruikt en het vocht uit de uien wat verdampt is. Je kunt eventueel een djeroek poeroet/kaffir limoen blaadje toevoegen bij de boemboe. Dit smaakt heel specifiek, ik ben er persoonlijk geen liefhebber van.

Als de boemboe gebakken is kun je de gebakken tofu / tahu er doorheen scheppen. Zorg dat alle stukjes tahu bedekt zijn.

De tahu zal nu zacht worden, maar heeft toch een andere textuur dan wanneer je er de tahu ongebakken door zou doen.

Ik heb er ook wat gekookte eieren bij gedaan, lekker sambal goreng telor! Kook de eieren tot ze hard gekookt zijn, pel ze en bak ze dan even in een laagje olie zodat ze een ruwe buitenkant krijgen. Hierdoor blijft de boemboe beter aan het ei zitten en het is ook nog eens lekker! Doe het ei daarna door de tahu scheppen.

Selemat makan!