Onlangs kocht ik op de markt voor €1 een zak rawits. Ik maakte zoetzure rawits voor een vriend en de rest vroor ik in. De vriend in kwestie kon de zoetzure rawits helaas niet eten omdat zijn smaakpapillen verdoofd werden en zijn hoofd een rode kleur kreeg. 

Natuurlijk zijn rawits altijd een stuk pittiger dan lomboks maar je hebt gradaties,  de ene peper is de andere niet. Ik besloot een makkelijke maar smakelijke sambal te maken van de overige pepers omdat ik ze toch niet ga gebruiken in gerechten. 

Wat heb je nodig?

  • Ongeveer 600 gram rawits, steeltje verwijderd
  • 4 eetlepels sambal oelek
  • 3 middelgrote uien, fijn gesnipperd
  • 5 tenen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels gula djawa stroop
  • 4 eetlepels ketjap bentang
  • Snuf zout
  • 2 salamblaadjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • Olie

Hak de rawits fijn in een keukenmachine of maal ze fijn in een vijzel. Ik heb de pitjes en de zaadlijsten laten zitten, pittig is het toch al.

In een laagje olie fruit je de ui en knoflook met de salamblaadjes. Hierna doe je de gehakte rawits erbij en bak mee. Tip: ga niet boven de pan hangen. Hierna de sambal oelek erbij, goed omscheppen en meebakken. Ik haal nu altijd de salamblaadjes eruit. Vervolgens de snuf zout, ketjap, citroensap en gula djawa toevoegen en mee laten pruttelen. 

Als het mengsel de gewenste dikte heeft kan de pan uit. Schep het hete mengsel in schone potten en laat op de kop afkoelen zodat ze vacuüm trekken. De sambal is in de koelkast enkele maanden houdbaar.

Selamat makan!