In de Foodybox zaten deze prachtige aubergines. Nu ben ik geen fan van aubergines als ze bijvoorbeeld door moussaka heen zitten maar met een Indisch tintje kan je alles lekker maken. Ik besloot dus met de aubergines een heerlijke sambal te maken: sambal terong.

Sambal Terong (voor 2 potjes)

  • 2 aubergines*
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 tomaat, fijngesneden
  • 1 stukje trassi van 1×1 cm
  • 5 (gedroogde) rawits, fijngehakt
  • 1 schijf gula djawa, fijngesneden
  • 250ml sambal oelek
  • 1 eetlepel citroensap
  • snuf djahé
  • snuf zout

Was de aubergines en snij ze in plakken. Bestrooi met zout en laat 10 minuten staan. Grill de plakken vervolgens in een grillpan of boven houtskool tot ze zacht zijn. Snij de aubergine vervolgens fijn.
Doe een scheut olie in de wok en fruit de ui samen met de trassi tot de ui glazig is. Voeg de knoflook toe met de tomaat, rawits, sambal oelek, citroensap en de gula djawa. Bak dit zo’n 5 minuten, blijven roeren. Voeg vervolgens de aubergine toe en bak nog zo’n 5 minuten.


Doe de hete sambal in verse potjes en laat omgekeerd afkoelen zodat ze vacuüm trekken. Deze sambal is niet zo lang houdbaar als bijvoorbeeld sambal badjak, eet hem dus snel op.


Als je de aubergine in grove stukken snijdt en (geroosterd!) door de saus (met wat meer water erbij) heen schept heb je een groentegerecht voor de rijsttafel.  Je kan het gerecht milder of heter maken door het aantal rawits aan te passen.

* dit product heb ik gekregen