Sambal tomaat is een hele milde sambal, niet te heet. Ook heel makkelijk te maken en kan perfect gegeten worden bij heel veel gerechten. Wij kopen normaliter altijd de sambal tomaat van Lucullus maar het zelf proberen te maken is natuurlijk veel leuker. Hij zal vast anders smaken, maar niet minder lekker!

Sambal tomaat

Wat heb je nodig?

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 70 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 1 theelepel laos
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel olie
  • 3 eetlepels gula djawa siroop
  • 5 eetlepels sambal oelek
  • stukje trassi van 1cm

In de eetlepel olie fruit je de ui en de knoflook met de trassi totdat de trassi is opgelost. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrand, dan smaakt je sambal bitter. Hierna voeg je de tomatenpuree toe samen met de gemalen laos en de sambal oelek. Dit bak je lekker aan zodat het zuurtje uit de tomatenpuree gaat en deze zoeter wordt. Hierna kun je gesneden tomaat toevoegen, eventueel eerst ontveld, samen met de gula djawa siroop en de citroensap.

Dit laat je aan de kook komen om hem vervolgens op laag vuur even te laten pruttelen.

Doe de hete sambal in een schone pot, maak de schroefrand schoon en draai de deksel goed aan. Laat de potten omgekeerd afkoelen, dit zodat door de hitte de lucht uit de pot gaat en deze vacuĆ¼m trekt zodat de sambal langer bewaard kan blijven. Heb je de sambal laten afkoelen alvorens hem in de pot te doen? Dan kan je hem 10 minuten in kokend water leggen. Haal de pot daarna uit de pan en laat alsnog omgekeerd afkoelen. Alton Brown heeft een fijn truukje om de pot uit de pan te krijgen zonder het risico dat de pot terug in de pan valt en jij brandwonden krijgt.

Wil je de sambal heter, doe er dan wat gedroogde rawits bij die je kookt en vijzelt voor ze in de pan gaan.