Spekkoek

Een grote favoriet uit de Indonesische keuken: lapis legit oftewel spekkoek. Een heerlijke, rijke, kruidige maar bewerkelijke koek. Ik noem het een koek omdat ik het geen taart vind..

Het originele recept is van Humphrey Maidman welke ik wat aangepast heb omdat ik wat meer kruiden erin wilde hebben. Dit recept is voor de originele spekkoek maar je kan variëren met pandan in het witte beslag of smaakstoffen zoals banaanextract of door het bruine beslag kun je cacaopoeder doen of koffie..  Wat jij lekker vind!

Dit recept is voor een grote spekkoek in een springvorm van 25cm.

Spekkoek

Wat heb je nodig?

  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 500 gram zachte ongezouten roomboter
  • 20 eieren, gesplitst
  • 300 gram bloem
  • 16 theelepels kaneelpoeder
  • 8 theelepels gemalen anijs
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels gemalen nootmuskaat
  • 5 theelepels kardemon
  • 1 theelepel piment
  • 2 theelepels zout

Verwarm de oven voor op 160 graden. Gebruik géén hetelucht stand.

Mix de boter met de vanillesuiker en de helft van de basterdsuiker tot het een glad en glanzend mengsel is. Dit duurt wel een paar minuten.

Roer de 20 dooiers met de mixers door het botermengsel luchtig door elkaar, niet te lang.

Klop in een grote vetvrije kom met schone gardes de 20 eiwitten stijf, samen met de rest van de basterdsuiker. Ik voeg de suiker in etappes toe. Ook dit duurt even door de grote hoeveelheid.

Spatel het geklopte eiwit door het boter/eidooier mengsel. Goed mengen maar niet te hard roeren.

Zeef de bloem door het mengsel en roer door.

Verdeel het beslag gelijkmatig over 2 kommen. In een kom voeg je de kruiden toe, dit is de bruine laag.

Van de springvorm bekleed je de bodem met bakpapier, de rest vet ik in met bakspray.

Zet de oven op onderwarmte. Doe 1 dun laagje van het bruine beslag in de springvorm en zet hem in de oven.

Zodra de laag gestold is haal je de springvorm eruit, schep een lepel van het witte beslag erop en laat even vloeibaar worden door de warmte.

Nu kun je de springvorm bewegen zodat het beslag mooi over de bruine laag verdeeld wordt. Dit is even tricky, het beste is als je de bruine laag er nog doorheen ziet. Dan krijg je mooie dunne laagjes. Dit is echt even oefenen hoor, zoals je ziet bij mijn spekkoek zijn de laagjes niet mooi dun.

Zo de cake laag voor laag bakken tot het beslag op is. Dit duurt even. Ik ga altijd op een stoel voor de oven zitten omdat de laagjes zo gaar zijn en ze anders verbranden.

Als de spekkoek gaar is (even met een sateprikker checken!) haal je hem uit de oven. Laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

De spekkoek is de volgende dag lekkerder, als hij de volgende dag haalt..

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. ik ben hier zo gek op he en neem je receptje weer mee want dit moet ik natuurlijk gaan maken 😀

  2. Zo lekker, maar het is wel tijdsintensief lijkt me. Een goed recept voor een druilerige zondag dus 🙂

Geef een reactie