Tempeh in ketjapsaus, een makkelijk te maken vegetarisch gerecht voor bij de rijsttafel of gewoon lekker als snack tussendoor! Dit recept is tevens het laatste recept van de ‘indofood week’ op Delta’s Delights, ik hoop dat jullie het een leuke themaweek vonden.

Tempeh in ketjapsaus

Wat heb je nodig?

  • 1 pak tempeh, in kleine blokjes
  • 1 liter olie

Doe de olie in een pan met dikke bodem, ik gebruik een gietijzeren pan, en laat hem heet worden. Frituur vervolgens de blokjes tempeh goudbruin. Niet alles in 1 keer, liefst in meerdere keren zodat de olie niet te snel afkoelt en de pan niet te vol zit. Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.

Voor de ketjapsaus heb je het volgende nodig:

  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 flinke eetlepel sambal oelek
  • 1 theelepel ketoembar
  • 3 eetlepels gula djawa siroop
  • scheutje citroensap
  • 250ml ketjap

Doe een beetje olie in een ruime koekenpan en laat warm worden. Hier fruit je de uien en knoflook in, op laag vuur zodat de knoflook niet verbrand. Als deze aangefruit zijn kun je de sambal en ketoembar toevoegen. Bak deze mee zodat de smaken kunnen optimaliseren. Hierna kun je de rest van de ingrediƫnten toevoegen: eerst de ketjap, dan de gula djawa en het citroensap. Meng door elkaar en doe er vervolgens de gebakken tempeh bij.

Schep het mengsel goed om zodat alle tempeh bedekt is met een laagje saus. Laat het vervolgens onder af en toe roeren op een laag pitje inkoken zodat de tempeh een kleverig laagje krijgt.

Dit is ook lekker om als vegetarische maaltijd te eten, met wat witte rijst en sambal goreng boontjes en atjar ketimun.