Vorige maand ontving ik het boek Slow Cooked, van Olivia Andrews. Dit boek staat vol recepten die je in je slowcooker kan maken, maar ook in de oven of op het fornuis.

In dit boek staan 100 recepten, van de chili con carne die ik heb geprobeerd tot vijgen hazelnootpudding, voor ieder wat wils.

Mijn eerste indruk van het boek is dat het mooi is vormgegeven, duidelijk foto’s bij de recepten en de recepten zijn kort en bondig. Bij de recepten voor de slow cooker moet je vaak alsnog iets op het gasfornuis moet doen zoals vlees aanbakken of bonen koken. Ik vind dat persoonlijk niet erg maar ik weet dat er mensen zijn die echt alleen de slow cooker willen gebruiken. Scheelt natuurlijk weer afwas šŸ˜‰

Kijk vooral even de dag voordat je het gerecht wil maken in het kookboek. Dit omdat je soms de dag vantevoren al iets moet voorbereiden. Bij deze chili moet je bijvoorbeeld de bonen een nacht laten weken.

Wat wellicht wat verwarrend kan zijn, zijn de categorieƫn. Zo is er bijvoorbeeld een vleesgerechten categorie maar de vleesgerechten staan door het hele boek. Dit is natuurlijk niet erg, want het gaat om de recepten maar wilde ik toch even opmerken.

Verder zijn sommige ingrediĆ«nten moeilijk verkrijgbaar als je geen toko of speciaalzaak in de buurt hebt. Zo vragen sommige recepten om rijstvliesolie, Chinese rijstwijn, kardemonpeulen, granaatappelmelasse en dergelijke.  Mocht je dit nu niet kunnen krijgen omdat je zoals mij op het platteland woont, of niet willen aanschaffen voor 1 gerecht dan zou ik zeker eens op internet kijken of je het ingrediĆ«nt kan vervangen.

Chili Con Carne

voorbereiding: 5 minuten + 1 nacht weken
bereiding: 7 uur en 30 minuten (slow cooker) 2 uur en 45 minuten (fornuis)

  • 150 gram gedroogde pinto- of borlottibonen, 1 nacht geweekt, uitgelekt en afgespoeld. (Ik heb rode kidneybonen gebruikt omdat mijn Albert Heijn de andere niet verkoopt)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes van 1cm
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 theelepel suiker (optioneel)
  • 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 250ml runderbouillon
  • mais, koriander, groene Spaanse peper, limoen en tortillachips of gestoomde rijst, voor erbij.

Ik heb dit in de slow cooker gemaakt en deel het recept voor de slow cooker.

Doe de bonen in een grote steelpan, doe er voldoende water bij en breng aan de kook. Kook de bonen 15 minuten, giet af en doe ze in de slow cooker.

Verhit intussen de olie in een grote, diepe pan op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 3 minuten, of tot ze glazig en zacht zijn. Voeg het rundergehakt, de paprika, kruiden en oregano toe en breng op smaak met zout. Bak 5 minuten, of totdat het vlees bruin en rul is. Voeg de tomatenpuree toe en laat een minuut koken, schep alles in de slow cooker, samen met de rest van de ingrediƫnten. Laat 7 uur op lage stand garen tot de bonen zacht zijn. Voeg eventueel nog zout en peper toe.

Serveer met mais, koriander, groene Spaanse peper, limoen en maischips of gestoomde rijst.

Wat vond ik van het gerecht?

Ik vond de bonen nog wat hard. Dit kan zijn omdat ik andere bonen hebt gebruikt maar ik zou ze de volgende keer wat langer voorkoken. Ook vond ik er persoonlijk wat weinig groente in zitten, ik zou meer ui en paprika toevoegen.

Ik heb er een salsa bij gemaakt van tomaat, bosui en mais zodat er wat meer groente bij zit en een pittig yoghurt chipotle sausje. Persoonlijk eet ik er geen rijst bij.

Conclusie

Het is een leuk boek, met veel verschillende recepten. De categorieƫn zijn wat onhandig ingedeeld maar dat is natuurlijk niet erg want het gaat mij vooral om de recepten. Er zijn nog wat recepten in het boek die ik wil proberen, zoals de Javaanse rundvlees curry. Natuurlijk zal ik deze delen als ik ze gemaakt heb.

Auteur: Olivia Andrews | ISBN: 9789461431400 | ā‚¬22,50