Ik heb een haat/liefde relatie met prei. Ik vind het vaak te overheersend of mijn maag is het er niet mee eens. Mijn moeder maakt héérlijke ham/prei salade en dat gaat er wel in. Anyway – prei ovenschotel. De rest van het gezin is dól op prei in combinatie met kerrie. Vriendin Gwen eet regelmatig deze ovenschotel en ik vroeg aan haar het recept. Ik heb het recept aangepast op onze smaak en ook de hoeveelheden aangepast omdat het grote eters zijn.

Wat heb je nodig?

  • 1000 gram aardappelschijfjes, beetgaar
  • 500 gram rundergehakt
  • ongeveer 800 gram prei, in halve ringen
  • 2 flinke eetlepels kerriepoeder
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 bouillonblok kip
  • 1 bouillonblok groente
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 2 eieren
  • 250ml slagroom, kookroom of creme fraiche
  • 50 gram parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 gram geraspte kaas

In een ruime pan bak je de prei tot deze slinkt. Vervolgens doe het gehakt in de pan samen met de kerriepoeder, bouillonblokken, worcestersaus, tijm en peper.

Ik gebruik kerriepoeder van Albert Heijn. Je kunt natuurlijk zelf variëren met de kruiden naar je eigen smaak. Je kunt garam masala gebruiken of een ander soort kerrie zoals tikka masala of madras.

Bak het gehakt rul. Er komt veel vocht uit de prei en het gehakt, geef het even de tijd om te verdampen óf haal straks het mengsel uit de pan met een schuimspaan.

Vet je ovenschaal in en leg er een laag aardappelschijfjes in. Ze mogen best een beetje overlappen, het ligt eraan hoe groot je ovenschaal is. Verdeel het gehaktmengsel over de aardappels en leg er weer een laag aardappelschijfjes op.

In een maatbeker doe je de kookroom samen met de eieren en de parmezaanse kaas met wat peper. Klop dit op en schenk over de ovenschotel heen. Verdeel vervolgens de geraspte kaas over de ovenschotel.

Bak de ovenschotel af in een voorverwarmde oven op 175 graden (hetelucht) voor ongeveer 20 minuten.

Laat de ovenschotel iets afkoelen alvorens te serveren zodat het room/ei mengsel wat kan stollen.