Penne al forno

Ik vind dit een makkelijk recept voor als je eters hebt. Je kan het eventueel een dag eerder zover klaar maken zodat je alle tijd hebt voor je gasten. Heerlijke, cheesy pasta met gehaktballetjes.

Ik begin met de pastasaus, wat heb je daarvoor nodig:

– 1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
– 2 uien, gesnipperd
– 2 stengels bleekselderij, gesnipperd
– 3 knoflooktenen, geperst
– 2 laurierblaadjes
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 1 rundvlees bouillonblokje
– 1 groente bouillonblokje
– 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum, peterselie, salieblad)
– snufje mosterdpoeder
– snufje cayennepeper
– snufje paprikapoeder
– 2 pakken tomatenpassata (1 liter)
– 1 blik tomatenblokjes
– 500ml water

Fruit de uien, knoflook, bleekselderij, winterpeen en de laurierblaadjes aan in wat olijfolie op laag vuur. Kruimel de bouillonblokjes en bak deze even mee. Voeg vervolgens het blikje tomatenpuree toe en bak dit ook mee. Voeg daarna de tomatenpassata en tomatenblokjes toe met het water en zet het op laag vuur. Ik maak de saus vaak een dag eerder zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Je kunt nu eventueel de saus in de slowcooker doen en deze op ‘low’ laten pruttelen. Wil je dit, voeg dan minder water toe.

Voor de gehaktballetjes:

– 700 gram gehakt
– eetlepel mosterd
– snuf peper
– snuf selderijzout
– 3 tenen knoflook, geperst
– snufje gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, tijm, basilicum, peterselie, salieblad)
– een halve ui, gesnipperd (optioneel)
– 1 ei
– paneermeel

Meng het gehakt met de kruiden, knoflook, ui, ei en paneermeel en kneed goed door elkaar. Draai er hierna kleine balletjes van, ongeveer zo groot als een ping pong bal. Bak ze bruin in een koekenpan met olijfolie, ze hoeven niet gaar te zijn. Als ze bruin zijn kan je ze door de pastasaus doen, ze garen dan in de saus.

Voor de ovenschotel:

– 1 pak penne (500 gram)
– 1 bol mozzarella
– 1 bak ricotta (optioneel, ik heb dit de vorige keer wel gebruikt maar nu niet.)
– geraspte Parmezaanse kaas

Kook de penne zoals aangegeven op het pak al dente. Zodra de penne gaar is, schep je deze door de pastasaus. Als je dit dan even laat staan, kan de penne de saus wat opnemen.

Vet je ovenschaal in en schep er eerst een laag pasta op. Vervolgens wat stukjes mozzarella en wat ricotta. Daarna weer een laagje pasta, zo ga je door tot je pasta ‘op’ is. Strooi er dan de Parmezaanse kaas over, zorg dat je genoeg kaas hebt zodat de pasta niet uitdroogt in de oven. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven op ongeveer 175 graden (hetelucht) tot de kaas gesmolten is en je ovenschotel een mooi goudbruin korstje heeft.

Serveer het met een frisse salade en knoflookbrood.

Dit is een recept wat al eerder online stond op mijn andere site.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Goed, wanneer mag ik dit bij je komen eten? 🙂

  2. Oh my god… ik mag er voorlopig niks van eten, maar reken maar dat ik dit maak zodra het weer mag! Veel succes met je nieuwe blog! x

Geef een reactie