Dit is mijn variatie op mijn moeders recept! Dit recept kan in de slowcooker zoals ik het nu gedaan heb maar ook in een cocotte. Misschien zelfs een idee voor de Kerstdagen? Kan je bij de gasten blijven en hoef je niet de hele dag in de keuken te staan.

Wat heb je nodig?

  • 1 flink stuk fricandeau, zo’n 1,5 kilo
  • mosterd/kruidenmengsel (zie hieronder)
  • 400 gram champignons, in blokjes
  • 3 uien, in blokjes
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 appel, in blokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bouillonblok groente

Voor het mosterd/kruidenmengsel:

  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 koffielepel gedroogde tijm
  • 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
  • 1 koffielepel gedroogde marjolein
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel worcestersaus

‘Prik’ de fricandeau rondom in met een scherp mes en masseer het mengsel in het vlees en in de gaten. Schroei het vlees dicht in een koekenpan en leg daarna op een snijplank.

In dezelfde koekenpan fruit je de uien met de knoflook even aan. Voeg de champignons toe en bak deze even mee en voeg daarna de tomatenpuree toe. Als dit is aangebakken doe je dit op de bodem van de slowcooker.

Voeg hierna de appel, tomatenblokjes, ketjap, gembersiroop, kruiden, bouillonblok en de laurierblaadjes toe. Roer dit mengel door elkaar met een houten lepel en leg de fricandeau er nu in.

Ik heb dit recept verdubbeld zodat we het restant vlees in de saus kunnen invriezen. Je zou van het vlees ook pulled pork kroketjes van kunnen maken, met een heel klein beetje van de tomatensaus en een roux.

Zet de slowcooker op high voor zo’n 4 uur of op low voor zo’n 8 uur. Kijk of je met een vork het vlees uit elkaar kan trekken, zo niet dan moet het nog langer. Dit ligt aan je slowcooker, iedere slowcooker verschilt.

Als het vlees uit de slowcooker komt kun je het uit elkaar trekken en overgieten met de saus.

Wij eten dit vaak met aardappelpuree of aardappelkroketjes en witlofsalade.