Wanneer er hier een verjaardag is, zorg ik dat er een hele lading hapjes klaar staat. Zelfgemaakt, natuurlijk! Van salades met toast tot pizzabroodjes maar ook deze heerlijke pittige Indische snackballetjes van rundergehakt. Deze zijn heerlijk met een ketjapsaus of sambal ketjap.

Indisch gekruide snackballetjes

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rundergehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 flinke eetlepel sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 theelepel djah√©
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel peper
  • snufje foelie
  • snufje piment
  • snufje gemalen kruidnagel
  • zout naar smaak
  • 1 ei
  • paneermeel

Van 500 gram gehakt kun je heel wat gehaktballetjes draaien. Komen er niet veel mensen of verzorg je ook het avondeten, deel dan het recept door 2. Heb je er toch teveel gemaakt? Je kan ze ook invriezen en dan een keer als avondmaaltijd eten in pindasaus met rijst en zoetzure komkommer.

Deze gehaktballetjes zijn heel simpel te maken, doe het gehakt in een grote schaal en voeg vervolgens de kruiden toe samen met de ketjap, knoflook, het ei en wat paneermeel. Kneed het gehakt nu goed door elkaar zodat alle kruiden goed vermengd zijn door het gehakt. Voeg paneermeel toe als het gehakt nog te nat is. Rol er kleine balletjes van, niet te groot zodat ze makkelijk te eten zijn.

Verwarm een koekenpan en doe er wat bakboter in. Bak de gehaktballetjes goudbruin en check er tussendoor een: snij hem doormidden om te kijken of het gehakt al gaar is. Worden ze te bruin en zijn ze nog niet gaar? Voeg dan een scheutje water toe zodat ze gaar stomen. Laat dat water wel helemaal verdampen anders krijg je zachte, zompige gehaktballetjes.

Je kunt ze warm of koud serveren. Ik serveer ze vaak koud en laat ze in een schaal met keukenpapier afkoelen zodat het vet niet om de gehaktballetjes stolt.

Je kunt ze ook warm serveren in bijvoorbeeld zigeunersaus, pindasaus of ketjapsaus.