Een Nederlandse klassieker, bruine bonen soep. Altijd als ik erwtensoep maak, maak ik tegelijkertijd een pan bruine bonen soep. Natuurlijk ook een lekkere grote pan zodat we ook soep kunnen invriezen en omdat 1 hele knolselderij vaak teveel is voor in de soep.

Wat heb je nodig? *dit recept is voor een pan met 7 liter inhoud.

  • 1 pak gedroogde bruine bonen (500 gram)
  • 2 rookworsten
  • 1 flinke hamschijf (of een varkens hiel, schouderkarbonade zonder bot..)
  • 1/2e knolselderij, in fijne blokjes
  • 2 winterpenen, in fijne blokjes
  • 1,5 stok prei, in dunne halve ringen
  • 3 aardappels, in fijne blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 bouillonblokjes rund
  • versgemalen peper
  • snufje zout
  • 1 eetlepel worcestersaus

Zet de avond voordat je de soep wil maken de bruine bonen in de week in een flinke schaal met ruim water. De volgende ochtend hebben ze al het nodige vocht opgenomen en kun je ze gaan bereiden.

Leg de hamschijf met de laurierblaadjes, worcestersaus en bouillonblokken in de pan. Doe de bruine bonen met het weekvocht in de pan en vul de pan verder aan met water. Breng dit aan de kook en laat op een matig vuur verder koken tot het vlees gaar is.

Als het vlees gaar is, haal je dit eruit en laat je afkoelen tot je het kunt pluizen. Haal meteen de laurierblaadjes eruit en doe de groenten erbij. Breng dit terug aan de kook en laat de groenten op een zacht vuurtje garen. Kijk of er misschien water bij moet.

Pluis het vlees en snij de rookworsten in dunne plakjes. Als de groenten gaar zijn kun je het vlees en de rookworst erbij doen. Breng zachtjes aan de kook en proef of er nog peper, zout of bouillonblokjes bij moeten.

Je kan deze soep ook maken met bruine bonen uit blik. Koop dan 2 blikken van 800ml en voeg deze pas toe als het vlees gaar is, samen met het vocht uit het blik. Hierna kan je meteen de soepgroenten toevoegen.