Erwtensoep is een makkelijke maaltijdsoep die perfect is voor gure dagen.

Wat heb je nodig?

– 500 gram spliterwten
– 1 flinke hamschijf
– 5 runder bouillonblokjes
– 3 laurierblaadjes
– 1 flinke knolselderij, in blokjes
– 2 winterpenen, in blokjes/reepjes/schijfjes
– 1 ui, grof gesnipperd (optioneel)
– 2 kleine stokken prei, in halve ringen
– 2 aardappels, in blokjes
– 2 rookworsten (wij gebruiken Unox Gelderse rookworst)

Ik gebruik voor erwtensoep altijd onze 8 liter snelkookpan. Dit is een ouderwetse zonder beveiliging zodat ik tussendoor kan roeren/kijken. De snelkookpannen van tegenwoordig hebben een beveiliging dat je de pan niet kan openen als de inhoud nog warm is. Je moet eerst wachten tot de druk eraf is. Ongeduldig als ik ben, heb ik dus het schurft aan onze andere snelkookpan en zodoende pak ik onze oude.

Ik was de spliterwten en doe deze in de pan met de hamschijf, bouillonblokjes en de laurierblaadjes. Je hoeft niet perse een hamschijf te gebruiken – je kan ook ander varkensvlees gebruiken zoals krabbetjes, varkenshiel, (schouder)karbonades, varkensschenkel, stuk gerookt spek – wat jij wil. Van karbonades wel even het bot verwijderen voor het opzetten, anders heb je allemaal kleine stukjes bot in je soep. Niet prettig met eten.

Ik vul de pan daarna met heet water, zo’n 3 liter en zet deze op. Ondertussen kun je de groenten gaan schoonmaken. Ik begin altijd met de knolselderij. Ik vind dat je deze het makkelijkste kunt schoonmaken als je hem eerst door de helft snijdt en daarna in schijven. Zo kun je hem makkelijk schillen en snijden, zonder grof geweld. Als je een knolselderij met het groen er nog aan kan vinden gebruik die dan – het groene geeft ook een heerlijke smaak aan de erwtensoep. De groenten mogen grof blijven, wij pureren altijd de groenten als deze gaar zijn. Wil je liever een rustieke erwtensoep, snij de groenten dan iets mooier/fijner.

Na een half uur roer ik even door de pan zodat de erwten niet tegen de bodem plakken en aankoeken. Nu kun je ook kijken of er nog genoeg vocht in je pan zit – zo niet, doe er dan water bij. Na zo’n 3 kwartier ga ik kijken of het vlees gaar is in de snelkookpan. Is het gaar, dan haal ik het met de schuimspaan eruit en laat ik het afkoelen zodat het daarna gepluisd kan worden.

Als je het vlees eruit hebt gehaald kun je de groenten erbij doen. Vergeet niet dat er ook nog vocht uit de groenten komt. Mijn pan zat dus te vol en kookte daarna over. Ik moet zeggen dat dat een aardige knoeiboel wordt. Hierna doe je de deksel er weer op en zet je het vuur op middelhoog. Na een half uur weer even kijken of de groenten gaar zijn en even de pan doorroeren. Zijn de groenten gaar, dan de pan van het vuur halen en de staafmixer in de pan. Laat de pan gewoon even op het aanrecht staan.

Als je vlees is afgekoeld kun je het pluizen en bij de soep doen. De rookworsten snij je in schijfjes en doe je ook in de soep. Als je de soep meteen wil eten, even terug op het vuur zetten zodat het vlees en de rookworst op kunnen warmen.

Het lekkerste is de erwtensoep de volgende dag. Zet de pan met deksel op een koele plaats (in de kelder/schuur) zodat hij lekker kan indikken. De volgende dag warm je hem dan op en zijn alle smaken ingetrokken.

Lekker met een zelfgebakken meergranenbrood met roomboter.