Het is weer tijd voor ‘het witte goud’ oftewel asperges. Wij halen de asperges altijd bij de boer. Je kan daar voor €1 per kilo ‘soepstukken’ halen maar natuurlijk ook normale asperges.

Ik ga altijd voor ongeschilde zodat ik de schillen kan gebruiken om een heerlijke maar makkelijke soep te maken. Ik kook soep altijd in grote hoeveelheden omdat ik a) geen porties kan inschatten b) de soep invries.

  • 1 kilo asperges, ongeschild
  • 300 gram gehakt
  • 2 groenten bouillonblokken
  • 2 rund bouillonblokken
  • Boter
  • Bloem
  • Gedroogde bieslook
  • Versgemalen
  • 1 liter gekookt water

Schil de asperges met een dunschiller en was de schillen. Doe ze vervolgens in een pan met zo’n 3 liter water en breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen/’trekken’. Wil je niet zoveel asperges in je soep? Schil ze dan en vries ze ongekookt in. 

Ondertussen kun je de geschilde asperges in stukjes snijden en van het gehakt soepballetjes draaien. Kook deze in een aparte steelpan gaar.

Giet de aspergeschillen af maar zorg ervoor dat je de bouillon in een schaal opvangt. De schillen gooi je hierna weg.

In een ruime soeppan (ik gebruik een pan met 7 liter inhoud) doe je 100 gram boter en laat dit smelten. Hierna doe je er bloem bij en onder constant roeren de bloem garen. Je maakt gewoon een simpele roux maar je gebruikt aspergevocht in plaats van melk. Schep er geleidelijk steeds het aspergevocht bij tot het op is.

Voeg de liter water toe en de bouillonblokjes toe en laat het aan de kook komen. Voeg hierna de asperges, bieslook en gehaktballetjes aan de soep toe. Laat dit op laag vuur even doorkoken zodat de asperges garen. Wel oppassen dat je pan niet overkookt.

Na zo’n 15 minuten doe je er de versgemalen peper bij en proef je of de soep op smaak is en de asperges gaar.

Je hebt nu een hele simpele aspergesoep die zeker in de smaak gaat vallen. Eet smakelijk!