Een heerlijke uiensoep is zo gedaan. Het duurt eventjes voordat je uien zijn gekarameliseerd maar dan heb je ook wat! Een soep die je zo op tafel zet met ingredienten die je waarschijnlijk toch al in huis hebt!

Ik maak deze soep het liefst in onze kleine gietijzeren pan.

Wat heb je nodig?

  • 4 flinke uien, in halve ringen
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1 koffielepel grove mosterd
  • 1 eetlepel bloem
  • 1,5 liter bouillon (rund, kip of groente

In de gietijzeren pan bak je de uien, rozemarijn, tijm op laag vuur samen met het laurierblaadje, mosterd en de worcestersaus. Echt op een laag vuur zodat je uien kunnen karameliseren. Dit kan even duren, zo’n 45 – 50 minuten. Ze moeten mooi bruin kleuren. ¬†Geeft niks als het wat aanbakt, dat is juist lekker!


Als ze mooi bruin zijn haal je het laurierblaadje eruit en doe je er de eetlepel bloem bij. Meng goed door elkaar en laat de bloem garen. Doe er dan de bouillon bij en roer goed door. Schraap de aanbaksels los van de bodem. Laat de soep nog zo’n 5 minuten doorkoken op hoger vuur.

Serveer de soep met een stokbroodje met kaas of een kaas stengel.