In de Foodybox van maart zat een flesje Chimay trappist. Ik drink zelf geen alcohol dus besloot ik er stoofvlees mee te maken – altijd goed! Ik heb er lekker veel groentes in verwerkt maar je kan natuurlijk variëren! Voeg bijvoorbeeld eens blokjes knolselderij of pompoen toe..

Stoofvlees met Chimay

Wat heb je nodig?

  • 750 gram rundvlees naar keuze, ik gebruik mager soepvlees
  • 4 flinke uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 flinke winterwortel, geschild en in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij,  fijngesneden
  • 1 bakje champignons, fijngesneden
  • 1 flesje Chimay trappist*
  • 400ml runderbouillon
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 koffielepel dijon mosterd
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 plakken peperkoek, in blokjes
  • snufje foelie
  • flinke snuf versgemalen peper

Allereerst bak je het vlees in aan je braadpan. Als het vlees mooi goudbruin is strooi je er de bloem over en gaar je de bloem door het vlees geregeld om te scheppen. Haal het vlees nu eruit en zet apart.

Smelt een klontje boter in de pan en bak de uien samen met de knoflook glazig. Voeg vervolgens de andere groenten toe, met de mosterd en tomatenpuree. Bak het even aan om de tomatenpuree te ontzuren. Blus af met de Chimay en de twee soorten azijn.

Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en voeg het vlees toe met de laurierblaadjes, Provençaalse kruiden, runderbouillon, foelie, versgemalen peper, appelstroop en de peperkoek. Zet een vlamverdeler onder de pan, het vuur laag en laat het geheel langzaam garen.

Niet vergeten om geregeld te roeren en te kijken of er nog genoeg vocht in de pan zit. Ik vind het lekker als het rundvlees helemaal uit elkaar is gevallen, dit is na zo’n 5 a 6 uur het geval.

Wij aten dit met aardappelpuree en verse rode kool met appel. Natuurlijk is het ook heerlijk bij verse frietjes. Als je knolselderij of pompoen toevoegt kun je het ook serveren in kleine pannetjes met bladerdeeg als deksel.

*productsample